beats by dre cheap

Na radost mnogih,Zehra Deović ponovo u Lisinskom!!!

11. novembra u Zagrebu

Tradicionalni koncert „Sevdah u Lisinskom“

Poklonici lijepih bosanskih sevdalinki ponovno će doći na svoje 11. novembra kada će se u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ održati tradicionalni koncert „Sevdah u Lisinskom“.
Već treću godinu za redom, producent Tomislav Kašljević iz zagrebačke tvrtke Haarlem okupit će prvorazredne interpretatore sevdalinki među kojima svakako valja istaknuti divu sevdaha Zehru Deović, koja će 2010. proslaviti 50. godišnjicu svoga umjetničkog rada.

Uz Zehru Deović, neke od najljepših sevdalinki izvest će Nedžad Salković, Muhamed Mujkanović, Nedžad Imamović, Merima Njegomir, Leo, Hasiba Agić, mlada Alma Subašić i mnogi drugi, a kakao saznajemo od organizatora, na koncertu će zapjevati i posebni i atraktivni gosti, čija imena zasada još ne otkrivaju. Interpretatore će pratiti orkestar pod ravnanjem Dinka Mujanovića.

Producent i inicijator koncertnog programa „Sevdah u Lisinskom“, Tomislav Kašljević, proteklih je godina organizirao izuzetno uspješne koncerte sevdalinke dva puta u Zagrebu, upravo u Lisinskom, a također i u Rijeci, Puli i Sisku.

Inače, sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja jedinstven muzički izričaj u Bosni i Hercegovini, koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. Svojom strukturom sevdalinke su vrlo kompleksne pjesme, prepune emocija, a sama riječ sevdalinka potječe od arapske riječi „sawda“ što znači „crna žuč“, dok je u bosanskom jeziku pojam „sevdah“ dobio značenje čežnje, ljubavnog žara i ljubavnih jada.

Sevdalinke poput pjesama „Snijeg pade na behar na voće“, „Tebi majko misli lete“, „Emina“, „Žute dunje“, „Tamburalo momče uz tamburu“, „Pokraj puta rodila jabuka“, „Zvijezda tjera mjeseca“ ili pak „Kraj tanana šadrvana“ već su odavno ušle u srca slušatelja širom Hrvatske, a organizatori predstojećeg koncerta očekuju da će se i za ovogodišnji koncert „Sevdah u Lisinskom“ tražiti karta više.
sarajevo-x.com

PORTAL O ZEHRI DEOVIĆ
http://zehradeovic.blogger.ba
18/10/2009 23:41