beats by dre cheap

članak o Zehri Deović s portala danas.rs

Zehra Deović

Primadona sevdaha

Autor: Katarina Sinđelić

Odmah posle zagrebačkog „Sevdaha u Lisinskom“, poznata interpretatorka Zehra Deovićzajedno sa svojim kolegama i ljubiteljima izvorne bosanske pesme obrela se u Beogradu, gde je sinoću Sava centru nastupila na prvoj ovdašnjoj večeri sevdaha. Sa publikom u Zagrebu i Beogradu Zehra je proslavila i 50 godina umetničkog rada, a povodom tog jubileja snimljen je i CD sa novim pesmama, koji će se naći u prodaji zajedno s antologijskim kompilacijama arhivskih snimaka njenih izvedbi.

 

Zehra Deovićje rođena 1938. godine u Foči, gde je i završila osnovnu i srednju školu. Još kao mlada devojka postala je članica tamošnjeg Omladinskog KUD „Jedinstvo“. Njen talenat ju je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. snimala isključivo bosanske sevdalinke. Sa radija je logično prešla na televiziju i upravo saradnja sa RTV Sarajevo označila je početak njene veoma uspešne karijere. Pevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente. Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više internacionalnih festivala etno-muzike. Mnogi se svakako sećaju 1984. godine kada je uoči Olimpijskih igara, a u slavu bratstva Sarajeva s Bakuom, održala niz gostovanja u Azerbejdžanu. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade Bosne i Hercegovine. Snimila je nekolika ploča tipa LP i singl. Za 38 godina rada na radiju ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki.

Kada su Zehra Deovići njena pesma u pitanju kritika i publika su oduvek delili isto mišljenje. I jedni i drugi su se divili njenoj savršenosti u izvedbi sevdalinke, kao i uvek dostojanstvenom držanju. Nikada nije krila da je kroz čitavu karijeru podjednako vodila računa o repertoaru i scenskom izgledu i uvek se trudila da ne dođe u iskušenje muzičkog neukusa. U Foči je zovu „naša Zehra“, a u Sarajevu „diva“ i „primadona sevdaha“.

Zehra je predan humanitarac, a van scene je zaokupljena i planinarstvom.

 

PORTAL O ZEHRI DEOVIĆ
http://zehradeovic.blogger.ba
23/11/2010 10:55